Εάν μπει νερό στα ταμπούρα των φρένων, μπορεί η απόδοσή τους να πέσει και να γίνει απρόβλεπτη. Αφού περάσετε από μια βρεγμένη περιοχή ή όταν πλύνετε το κάτω μέρος του αυτοκινήτου σας, δοκιμάστε τα φρένα οδηγώντας με μικρή ταχύτητα, για να δείτε εάν εξακολουθούν να έχουν την φυσιολογική τους αποτελεσματικότητα. Εάν τα φρένα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ότι συνήθως, πατήστε πολλές φορές το πεντάλ του φρένου οδηγώντας αργά, μέχρις ότου η αποτελεσματικότητά τους επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο.

Ακόμη και χωρίς υποβοήθηση στο σύστημα των φρένων, μπορείτε να σταματήσετε το αυτοκίνητό σας πατώντας το πεντάλ του φρένου με μεγαλύτερη δύναμη από ότι συνήθως. Μπορεί όμως η απόσταση φρεναρίσματος να είναι μεγαλύτερη.

Το σύστημα ABS (σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών) βοηθάει να αποφύγετε το μπλοκάρισμα των τροχών ελέγχοντας με ηλεκτρονικό τρόπο την πίεση φρεναρίσματος. Σας βοηθάει επίσης να διατηρείτε τον έλεγχο του τιμονιού, όταν φρενάρετε σε ολισθηρές επιφάνειες ή όταν φρενάρετε απότομα. Το σύστημα ABS λειτουργεί αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτετε κάποια ειδική τεχνική κατά το φρενάρισμα. Απλώς πατάτε το πεντάλ των φρένων μια φορά χωρίς επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Το σύστημα αυτό θα ενεργοποιηθεί όποτε αισθανθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρουν οι τροχοί. Όταν το σύστημα έχει ενεργοποιηθεί, μπορεί να αισθανθείτε ότι το πεντάλ των φρένων μετακινείται ελαφρά. (σημ. το σύστημα ABS δεν λειτουργεί όταν η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μικρότερη των 6χλμ./ώρα περίπου).

Σε μαλακές επιφάνειες (π.χ χαλίκια, χιονισμένοι δρόμοι κ.λ.π) η απόσταση φρεναρίσματος για ένα αυτοκίνητο με σύστημα ABS μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με ένα ίδιο αυτοκίνητο χωρίς ABS. Με συμβατικό σύστημα φρένων, τα ελαστικά γλιστρούν και "σκάβουν" το μαλακό οδόστρωμα μειώνοντας την απόσταση φρεναρίσματος. Το σύστημα ΑBS ελαχιστοποιεί την αντίσταση επάνω στο οδόστρωμα.

Εάν έχετε τοποθετήσει ελαστικά ή ζάντες διαφορετικά απο εκείνα που συνιστά ο κατασκευαστής, μπορεί το σύστημα ABS να μην λειτουργήσει κανονικά, επειδή το συγκεκριμμένο σύστημα λειτουργεί συγκρίνοντας τις μεταβολές στην ταχύτητα των τροχών.

Προειδοποίηση:
Πριν κατεβείτε μια απότομη ή παρατεταμένη κατηφόρα, μειώστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου και αλλάξτε σε χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο στο κιβώτιο ταχυτήτων. Έτσι, θα επωφεληθείτε από το φρένο του κινητήρα. Αποφεύγετε να κουράζετε τα φρένα, διότι μπορεί να υπερθερμανθούν και να μην λειτουργούν σωστά.
Όταν οδηγείτε σε ολισθηρούς δρόμους, πριν αλλάξετε σε χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο, μειώστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Υπερβολικές ή απότομες μεταβολές στις στροφές του κινητήρα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια πρόσφυσης των ελαστικών, με ενδεχόμενη συνέπεια την απώλεια του ελέγχου του οχήματος.
Πριν βάλετε την όπισθεν, βεβαιωθείτε ότι το όχημα έχει σταματήσει τελείως.

Επικοινωνία

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Τσάμος Δημήτρης

Ηρ. Πολυτεχνείου 95 

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτ - Παρ : 09:00π.μ. - 18:00μ.

Τηλ.:2105546922

Φαξ: 2105559515

info@tsamospeed.gr 

logo 250x140

Όλες οι μάρκες Αυτοκινήτων

car-logos

Που θα μας βρείτε?

Κάνοντας κλικ στον χάρτη μπορείτε να δείτε σε πλήρη μέγεθος και να πάρετε οδηγίες μέσω Google.