Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ)

Ο θεσμός της «Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων» (Κ.Ε.Κ.) καθιερώθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 3 του Ν.2052/92. Εντάσσεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους στα μεγάλα αστικά κέντρα και υλοποιείται με την καθιέρωση ειδικού ελέγχου καυσαερίων για όλες τις κατηγορίες των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον "θεσμό της Κ.Ε.Κ." όλα τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα θα πρέπει να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να διαπιστωθεί αν οι εκπομπές καυσαερίων βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων και να εφοδιασθούν με έντυπο ΚΕΚ.

Από 01/01/2011 βάση του Ν. 3897/10-12-2010, όχημα που υποβάλλεται σε Περιοδικό Τεχνικό Έλεγχο στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος καυσαερίων, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) επέχει θέση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) με χρονική ισχύ ίση με αυτήν της Κάρτας.

Σύμφωνα με το τροποποιημένο άρθρο 100 του Κ.Ο.Κ., ο οδηγός υποχρεούται να έχει εκτός από την άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων καθώς και κάθε άλλο έγγραφο, ανάλογα με την κατηγορία του διπλώματός του και του οχήματος που οδηγεί.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα κάθε αυτοκίνητο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων εφόσον έχει συμπληρώσει έναν χρόνο από την ημερομηνία της 1ης άδειας κυκλοφορίας του.

Η κάρτα πρέπει να ανανεώνεται ανά 12 μήνες για τα Ι.Χ. και ανά 6 μήνες για τα επαγγελματικά οχήματα (όπως είναι τα ταξί και τα φορτηγά>3.5tn).

Την υποχρέωση των οδηγών να φέρουν πάντα μαζί τους το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου του ΚΤΕΟ και την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, εκτός των άλλων υποχρεωτικών εγγράφων, ενσωματώνει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) το υπουργείο Ανάπτυξης με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τύπος οχήματος: H υποχρέωση για έκδοση ΚΕΚ ξεκινάει

  • Επιβατικά : 1 χρόνο μετά την αγορά και μετά κάθε χρόνο
  • TAXI : 6 μήνες μετά την αγορά και μετά κάθε 6 μήνες
  • Φορτηγά (<3,5 τόνους): 1 χρόνο μετά την αγορά και μετά κάθε χρόνο

Πρόστιμο τροχαίας
Το αρχικό πρόστιμο της τροχαίας για κυκλοφορία χωρίς ισχύουσα ΚΕΚ κυμαίνεται από €35 έως και €200, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσει το κινητό κλιμάκιο.Επιπροσθέτως, ενδέχεται να ακυρωθεί η ισχύουσα ΚΕΚ σε περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι αναγραφόμενες μετρήσεις.

Επικοινωνία

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Τσάμος Δημήτρης

Ηρ. Πολυτεχνείου 95 

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτ - Παρ : 09:00π.μ. - 18:00μ.

Τηλ.:2105546922

Φαξ: 2105559515

info@tsamospeed.gr 

logo 250x140

Όλες οι μάρκες Αυτοκινήτων

car-logos

Που θα μας βρείτε?

Κάνοντας κλικ στον χάρτη μπορείτε να δείτε σε πλήρη μέγεθος και να πάρετε οδηγίες μέσω Google.